0 głosów
w Zdrowie przez użytkownika
Jakie bakterie bytują w kuchni i czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

1 odpowiedź

0 głosów
przez użytkownika
Miejsce gdzie przygotowujemy posiłki. Z higienicznego punktu widzenia najważniejsza przestrzeń w domu.

Źródłem bakterii mogą stać się drewniane deski do krojenia. Wyszczerbione kubki czy filiżanki gromadzą w swoich załamkach potencjalnie patogenną florę jamy ustnej np. Staphylococcus aureus, który wywoła zakażenie, jeżeli dojdzie do przerwania ciągłości skóry.

Ścierka do wycierania naczyń może na świeżo umyty talerz lub szklankę nanieść więcej bakterii niż usunął z nich detergent. Niektóre drobnoustroje dość długo zachowują żywotność nie tylko w stanie wysuszenia, ale również w temperaturze lodówki (+40C). Należą do nich ziarniaki (gronkowce, mikrokoki), niektóre pałeczki (Listeria, Salmonella, Yersinia).

Żywność oraz woda są częstymi nośnikami zarazków i przyczyną chorób zakaźnych. Teoretycznie, przez wodę mogą być przenoszone wszelkie zakażenia, których czynniki etiologiczne mogą przetrwać przez pewien czas poza organizmem ludzkim.

Skażenie wody pitnej florą kałową (przeciek z kanalizacji, zanieczyszczenie z szamba) jest przyczyną zbiorowych zatruć i epidemii. Odpowiedzialne za nie są pałeczki duru brzusznego (Salmonella typhi), paradurów (Salmonella paratyphi A, Salmonella shottmulleri B), Escherichia coli, wirus żółtaczki (hepatitis A). Przyczyną zakażenia może być nie tylko spożywanie zanieczyszczonej wody pitnej, ale również sałatek i owoców oraz innych surowych pokarmów w niej mytych.

Źródłem gronkowca mogą być zmiany skórne lub zakażone rany na rękach osób przygotowujących posiłki, dlatego przed przystąpieniem do prac kuchennych powinny one zakładać rękawiczki, a rany i skaleczenia zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.

Produkty mięsne i jaja kurze, zwłaszcza spożywane na surowo lub niedosmażone (niedogotowane) mogą, stać się przyczyną zatruć pokarmowych. Najwięcej znanych przypadków związanych jest z tzw. "fast food". Enteropatogenne szczepy Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae wykryto w hamburgerach, Listeria monocytogenes - w kanapkach (sandwich).

Badania prowadzone w ostatnich latach w Wielkiej Brytanii wykazały, że pałeczki Campylobacter zanieczyszczały w 47% - podroby, w 23% - wołowinę, w 18% - wieprzowinę i w 15% - baraninę. Bakterie mogą być obecne np. w skażonej wodzie lub niedopieczonym mięsie z kurczaka (grill).

Domowe szkodniki (prusaki, karaluchy, mrówki faraona) przenoszą na żywność bakterie i wirusy chorobotwórcze. Ich odchody i fragmenty pancerzyków, które pozostawiają w miejscach, w których przebywają, mają działanie alergizujące.

W pieczywie, przechowywanym w nieprzewietrzalnych, zawilgoconych pojemnikach mogą rozwinąć się grzyby pleśniowe. Wydzielają one do podłoża metabolity (mikotoksyny), które mają właściwości toksyczne i rakotwórcze. Przyjmowanie nawet bardzo małych dawek mikotoksyn przez dłuższy czas może być przyczyną nowotworów wątroby (aflatoksyny), uszkodzenia nerek (ochratoksyny), zmian martwiczych przewodu pokarmowego i nowotworów przełyku (fumonizyny, trichoteceny).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź
pytanie zadane 2 lutego 2012 w Zdrowie przez użytkownika niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź
pytanie zadane 2 lutego 2012 w Zdrowie przez użytkownika niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź
pytanie zadane 19 stycznia 2014 w Zdrowie przez użytkownika hans1997 (120)
0 głosów
2 odpowiedzi
pytanie zadane 4 lutego 2012 w Zdrowie przez użytkownika niezalogowany
+1 głos
6 odpowiedzi
pytanie zadane 4 lutego 2012 w Zwierzęta przez użytkownika niezalogowany
Witaj w serwisie pytań i odpowiedzi Pytania.pl, gdzie masz możliwość zadawania własnych pytań i otrzymywania odpowiedzi od innych użytkowników społeczności. Zarejestruj konto i dołącz do użytkowników Pytania.pl. Pytaj, odpowiadaj i zdobywaj punktu!

Kategorie

...